Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Avoimen syvyystiedon kokeilu

 

Syvyyskartta.fi on sivusto, jonka tarkoitus on koota kansalaisten keräämiä kaikuluotainmittauksia avoimeksi syvyystietokannaksi. Sivustolla annetaan myös ohjeita mittausten tekemiseksi.  Syvyyskartta.fi on KMTK-Kansa-projektin pilottihanke, ja tässä yhteydessä selvitetään, miten kansalaisten tuottamaa tietoa voitaisiin käyttää myös Maanmittauslaitoksen maastotietokannan ja maastokartoilla näkyvien syvyyskäyrien tarkentamiseen.

Erityisesti vuonna 2017 Syvyyskartta.fi auttaa saarijärveläistä Pyhähäkin kalastuskuntaa kartoittamaan noin 20 neliökilometrin alueen Saarijärven Pyhäjärvestä, tuottaa tältä alueelta pistemäisen syvyysaineiston, syvyyskäyrät sekä 3D-mallit.  Pienemmältä alueelta koostetaan myös valokuvamainen viistokaikumosaiikki.

Sivuston perustaja, Jukka Rahkonen, on täysi aloittelija syvyystietojen suhteen, vaikka onkin käsitellyt maanpäällisiä paikkatietoja työkseen yli 20 vuoden ajan.  Avoimiin paikkatietoihin liittyy myös aikaisempi harrastussivusto latuviitta.org.

 

Osallistuminen

Osallistuminen on helppoa:

  • Kerää syvyystietoja
  • Lähetä syvyystiedot

Koska Syvyyskartta.fi on avoin projekti, niin on myös kolmas tapa osallistua

  • Keksi tapoja parantaa tietojen keruuta, niiden käsittelyä, hyödyntämistä, nettisivuja, ohjeita tiedon kerääjille ja niin edelleen.  Projektissa vallitsee do-ocracy eli tekokratia: Se päättää, joka tekee.  Muista kuitenkin kohtelias käytös, jos tekemisesi vaikuttaa muiden tekemisiin.

Tietojen kerääminen on helpointa niin sanotulla kaikuluotain/karttaplotteri -yhdistelmälaitteella, joiden hinnat alkavat noin 350 eurosta.  Kannattaa kysyä kalastusta harrastavilta tutuilta laitteen vuokraamista vaikkapa päiväksi tai viikoksi.  Lisätietoja tällä sivulla.

Lue ensin tiedonkeruuohjeet Kun olet valmis lähettämään tietoja, täytä lähetyslomake.

Jos et ole varma siitä, voiko juuri sinun lokitietojasi käyttää, niin ota yhteyttä joko sähköpostilla

jukka.rahkonen (at) latuviitta.fi

tai yhteydenottolomakkeella

 

Pienetkin teot vaikuttavat

Syvyyksien kartoittaminen on paikallista toimintaa.  Hehtaarin tai neliökilometrinkään luotaaminen oman mökkirannan läheltä ei ole mikään suuri työ, vaikka kaikkien 187888 järven luotaaminen sitä olisikin.  

Mitä Syvyyskartta.fi tekee?

Syvyyskartta.fi kerää erilaisilla laitteilla kerättyjä syvyystietoja, käsittelee tiedot, sekä vie ne yhtenäiseen syvyystietokantaan, joka julkaistaan avoimen tiedon lisenssillä.  Tietojen kerääjän ei tarvitse osata syvyystietojen käsittelyä eikä hankkia siihen tarvittavia tietokoneohjelmia,  Syvyyskartta.fi antaa myös ohjeita onnistuneeseen ja hyvälaatuiseen tiedonkeruuseen.  Harrastajan ei tarvitse tehdä muuta kuin kerätä tietoja ja lähettää ne eteenpäin.

Tietojen lähettäjä saa tietonsa mukaan jatkuvasti kasvavaan syvyystietokantaan, joka puolestaan on kenen tahansa saatavilla ja jonka perusteella voidaan tehdä esimerkiksi syvyyskäyriä tai 3D-mallinnuksia.

KMTK-pilottiprojektin yhteydessä Syvyyskartta.fi on mukana suunnittelemassa, kuinka  kansalaisten keräämiä syvyystietoja voitaisiin käyttää hyväksi esimerkiksi  Maanmittauslaitoksen maastokartoilla näkyvien syvyyskäyrien päivittämiseen.

 

Mitä Syvyyskartta.fi ei tee?

 Syvyyskartta.fi ei välttämättä tee syvyyspistetiedoista edes syvyyskäyriä, puhumattakaan valmiita karttatuotteita, kuten räätälöityjä veneily- ja kalastuskarttoja.  Syvyyskartta.fi -projektiin osallistuvat saattavat tätäkin toimintaa harjoittaa, mutta Syvyyskartta.fi ei ole tällaisissa sopimuksissa osapuolena.